Навігаційний геодезичний центр - Офіційний представник Leica в Україні

Документування наслідків землетрусу за допомогою технології лазерного сканування

29.05.2018

Потужний землетрус силою 7,1 балів струсонув столицю Мексики і сусідні штати 19 вересня 2017 року. Епіцентр підземних поштовхів знаходився поблизу міста Пуебла в 115 км від Мехіко Сіті. Примітним є те, що цього землетрусу не передували форшоки, і сейсмологи не могли попередити населення про наближення небезпеки. Землетрус викликав руйнування безлічі будівель, в результаті чого загинуло 370 осіб і поранено понад 6000 осіб. Найбільше постраждав Мехіко з агломерациями, де катастрофа забрала життя 228 людей. Було зруйновано понад 40 будинків, а більше 800 будівель отримали статус аварійних і підлягають знесенню. У муніципалітеті Атсала обрушилася церква XVII століття. Крім цього, пошкоджена інфраструктура включає зруйновані мости, дороги, а також водопровідні та електричні мережі.


Лазерне сканування наслідків надзвичайних ситуацій

Національні органи управління надзвичайними ситуаціями звернулися до фахівців Leica Geosystems з проханням про проведення безпечного документування ситуації, щоб оцінити збиток землетрусу і отримати всі необхідні дані для відновлення руйнувань. Для вирішення цього завдання використовувалася комбінація технологій лазерного сканування: мобільний сканер у вигляді рюкзака Leica Pegasus: Backpack і наземний лазерний сканер Leica ScanStation P40 з радіусом роботи до 270 м. Дане рішення було вибрано, тому що саме мобільне сканування дозволяло в максимально швидкі строки побудувати необхідні карти руйнувань, плани будівель, схеми об'єктів інфраструктури і отримати фотографії пошкоджень уцілілих споруд.


Рюкзак Leica Pegasus: Backpack виявився незамінним інструментом, так як з його допомогою фахівець міг швидко і безпечно виконувати безперервну 3D зйомку зони лиха, документуючи цілі квартали, в яких прохід сканера на автомобілі був важкий або взагалі неможливий. Лазерний сканер Leica ScanStation P40 був використаний для високоточного сканування сильно пошкоджених будівель, з метою подальшого проведення їх структурного аналізу. Всі дані про зруйнованих будівлях в найбільш постраждалому районі Мехіко були отримані двома співробітниками менш ніж за дві години і оброблені в той же день. Зйомка була виконана до того, як рятувальники приступили до ліквідації завалів постраждалих об'єктів. Згодом, обсяги руйнувань безперервно сканувалися, а отримані хмари точок і панорамні зображення формували базу даних в ArcGIS. За допомогою Pegasus: WebViewer працівники аварійної служби могли бачити ще перед виїздом на об'єкт, точний стан зруйнованих будівель.



Вся інформація, отримана співробітниками Leica Geosystems, була надана Національному агентству цивільного захисту та місцевому уряду Мехіко Сіті через веб-сервер Leica Pegasus WebViewer. Даний онлайн ресурс дозволяє фахівцям виконувати перегляд і аналіз оброблених хмар точок і панорамних зображень через загальний доступ. Все панорамні знімки з прив'язкою, отримані за допомогою Pegasus: Backpack - це упорядкований звіт наслідків надзвичайної ситуації, який допоможе майбутнім судовим розслідуванням.


«Завдяки масиву даних, отриманого в результаті лазерного сканування, ми точно знаємо, в яких об'єктах розташовані найбільші деформації та їх характер. Тепер я можу дати моїм фахівцям чіткі інструкції про те, куди їм йти і чого чекати, перш ніж вони туди доберуться. Без цих даних ліквідація наслідків стихійних лих є вкрай непростим завданням».(Armando Aguilar, президент Національної комісії з безпеки і цивільного захисту).




Ми висловлюємо наші найщиріші співчуття жителям Мексики, постраждалим від землетрусу.

Автор: Frank Collazo

Першоджерело статті на сайті Leica Geosystems: https://goo.gl/GsQeZG



Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Зачекайте
Триває завантаження данних...