Навігаційний геодезичний центр - Офіційний представник Leica в Україні

Як вибрати трасошукач Leica Geosystems? Від теорії до практики - Частина 1

10.08.2018

Основною проблемою, що виникає в ході земляних робіт при будівництві, веденні ремонтно-відновлювальних робіт та обслуговуванні різних об'єктів інфраструктури, є наявність густої мережі підземних комунікацій. Щорічно непередбачене порушення цілісності підземних комунікацій, наприклад кабелів під напругою, завдає не тільки збиток майну, а й здоров'ю людей. Спеціалізоване обладнання для точного визначення залягання підземних комунікацій різного типу істотно знижує ризик їх пошкодження.


Для того, щоб розібратися, в питанні «Як вибрати трасопошукове обладнання?», пропонуємо розглянути, які види підземних інженерних мереж існують, які способи визначення їх пошуку, і які трасошукачі застосовуються для тих чи інших комунікацій.


Види підземних комунікацій

  • Самопливні трубопроводи: каналізація, зливова каналізація, дренаж. Будуються із залізобетонних, азбестоцементних і керамічних труб.

  • Напірні трубопроводи транспортують під тиском рідинні і газові продукти. До такого типу відносять такі комунікації, як: водопровід, газопровід, теплофікація і ін. Споруджуються напірні трубопроводів із сталевих труб. Самоплавні трубопроводи: каналізація, зливова каналізація, дренаж. Будуються із залізобетонних, азбестоцементних і керамічних труб.

  • Кабельні мережі – це силові кабелі високої та низької напруги – лінії електротранспорту, а також телефонний зв'язок, радіомовлення, сигналізація – слабкострумові лінії. Прокладають в блоках з бетонних, азбестоцементних і інших труб, іноді по дну траншеі.Самотечние трубопроводи: каналізація, зливова каналізація, дренаж. Будуються із залізобетонних, азбестоцементних і керамічних труб.

Локатор і локатор + генератор - пасивний і активний спосіб

Класична технологія визначення місця розташування підземних трас (кабелів і труб), має на увазі використання окремо локатора або спільно локатора і генератора-передавача, а в її теоретичну основу закладено те, що металеві провідники (кабелі і металеві труби) випромінюють електромагнітне поле. Існує два режими визначення місця розташування підземних комунікацій за допомогою локатора – пасивний і активний способи.

  • При пасивному способі (спосіб наведених струмів) за допомогою локатора-трубокабелешукача (наприклад, Leica DD130 або Leica DD230 SMART) виявляється змінне магнітне поле, що існує навколо струмопровідних кабелів. Виявляються електрокабелі та металеві труби неглибокого залягання, особливо на густо забудованих територіях, де багато блукаючих струмів.

  • При активному способі, навколо відшукуються підземних комунікацій створюється штучне магнітне поле. Для цього крім Трубокабелешукач необхідний генератор електромагнітного поля звукової частоти (Leica DA220 або DA230). Генератор може бути підключений до трубопроводу різними способами.

Локатор* виконує пошук підземних комунікацій, фіксуючи їх електромагнітне поле, але самостійно (без генератора) підходить тільки для пасивного способу виявлення. Після обробки сигналу локатор вказує розташування комунікації.



Генератор - контактний і безконтактний способи


Генератор* використовується в складі трасувань систем, призначених для визначення місця розташування підземних кабельних магістралей у міських умовах. Також його можна використовувати для пошуку різного типу комунікацій, включаючи трубопроводи.

  • Пряме підключення: генератор в зручному місці підключається до шуканої комунікації безпосередньо. На відстані 8-10 метрів перпендикулярно комунікації генератор заземлюють. навколо комунікації – поле, яке вловлюється трубокабелешукачем (локатором).

  • Безконтактний або спосіб пасивної індукції: метод трассопоіска використовується, коли підключення генератора до трубопроводів і кабелів неможливо або небажано. В даному випадку можливо два способи. У першому - генератор розміщують над комунікацією і активують режим індукції, використовуючи антену, вбудовану в кейс генератора. У другому випадку з генератором використовують спеціальні індукційні кліщі.


Кліщі-затискачі – спосіб прямої індукції


Індукційні кліщі для трасопошука Leica Transmitter clamp з діаметром затиску 80 або 100 мм використовуються в тому випадку, коли кілька підземних комунікацій проходять в безпосередній близькості один до одного, або з'єднання з кабелем ускладнено / заборонено - для кабелів, які знаходяться всередині пластмасової оболонки або закопані в грунт без використання каналів.


Трасопошукові кліщі-затискачі дозволяють передавати індукційний сигнал по кабелях: кліщі своїм роз'ємом підключаються до генератора, а затиск розміщується навколо кабелю, при цьому передача сигналу можлива з активними комунікаціями.



Трасувальний – спосіб проводки гнучкого стержня


Для пошуку пластикових, бетонних, керамічних, дерев'яних і інших струмонепровідних неметалічних комунікацій використовується трассировщик комунікацій Leica Trace Rod з проводом-стрижнем довжиною 50 або 80 метрів. Виявлення вищевказаних комунікації відбувається наступним методом: спочатку виконується безпосереднє введення в неї дроти трасувальника, а потім побудова схеми прокладки комунікації і визначення глибини її залягання відбувається за допомогою локатора.


Зонд - спосіб зондування комунікації


Зонди* для трасопошуку – це компактні автономні генератори-передавачі сигналу, необхідні для пошуку неметалевих комунікацій і виявлення місця засмічення в трубопроводі. Харчування зонда здійснюється від батареї, а також вони мають високий ступінь пиловологозахисту IP68. Існує кілька варіантів розміщення зонда в комунікації, а саме:

  • Встановити зонд на трассировщик Leica TraceRod і виконувати трассопоіск за допомогою локатора.

  • Спустити на мотузочці (метод підходить для самопливних комунікацій, наприклад, ливневки, каналізацій і т.п.).


Георадар – геолокаційні спосіб для глибинного трасопошуку

Радар-трасошукач* Leica DS2000 – це сучасне комплексне рішення, призначене для професійного виявлення всіх можливих типів підземних комунікацій, в тому числі токо-непроводящіех об'єктів (керамічні і пластикові труби, лінії волоконної оптики), розташованих на різних глибинах і їх картографування. Крім того, георадар також дозволяє знаходити різні підземні споруди, такі як колектори, шахти, прохідні і непрохідні тунелі і т.п.



Таким чином, трасопошукове обладнання Leica включає себе повний асортимент необхідних інструментів високої якості, які повністю задовольняють потреби комунальних і будівельних служб і створені для того, щоб максимально знизити ризик випадкового пошкодження підземних об'єктів.




* Детальніше ознайомитися з особливостями трасопошукового обладнання Leica Geosystems можна в наступній частині статті: Як вибрати трасошукач Leica Geosystems? Локатор, генератор, трассировщик, зонд – Частина 2 (стаття в розробці)




Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Зачекайте
Триває завантаження данних...