Навігаційний геодезичний центр - Офіційний представник Leica в Україні

Налаштування GPS ровера в Captivate

14.03.2019

Польове ПЗ Captivate є продовженням оболонки попереднього покоління - SmartWorx Viva (використовується на тахеометрах TS11, TS12, TS15, MS50 і контролерах CS10 / CS15), яке в свою чергу бере початок від ПЗ SmartWorx (GPS і тахеометри серії 1200). Багато що було додано і змінено під сучасні стандарти, введені нові функції і можливості. Проте, якщо Ви вже працювали зі SmartWorx або SmartWorx Viva - багато для Вас має здатися знайомим.

Головний екран Captivate був змінений - тепер тут основна увага приділена лише двом цілям - вибору робочого об'єкта і вибору інструменту роботи. Верхня і нижня панелі в цілому залишилися такими ж.

Верхня панель інтерфейсу завжди відображає:

  • кнопку назад

  • назва поточного вікна, поверх нього також спливають тимчасові інформаційні повідомлення

  • статус інструменту

  • кол-во супутників

  • режим роботи

  • поточна точність

  • зв'язок з інтернетом (для GSM також виводиться рівень сигналу)

  • заряд батареї контролера, час (береться час ОС з урахуванням часового поясу)

Верхня "карусель" - управління проєктами і проєктними даними

  • першим завжди йде "Вибір проєктних даних", дозволяє встановити набір проєктних даних "за замовчуванням" для всіх проєктів

  • другий - "Створити новий проєкт", також доступний через комбінацію FN + F2

  • третій і далі - проєкти користувача. У разі видалення всіх проєктів автоматично створюється проєкт "За замовчуванням" (default)

  • управління проєктами та їх видимістю - F6

  • FN+F3 / FN+F4 дозволяють швидко промотати карусель проєктів в початок або кінець

  • проєкти завжди упорядковано відповідно до назвою

Нижня "карусель" - настройка інструменту завжди знаходяться на початку нижньої каруселі, можна викликати натиснувши 1 або послідовно 01, потім - додатки з послідовно збільшуються номерами. Їх нумерація залежить від видимості додатка (непотрібні можна приховати) і порядку сортування (довге натискання на іконку через 3 сек дозволяє її переставити в потрібне місце)

Нижня панель, як і завжди, відображає поточні функції для клавіш F1-F6, по краях яких додатково розташувалися програмні кнопки Fn (на приладах серії 1200 це була кнопка "shift"). Вона використовується для доступу до альтернативних функцій в поточному вікні, ховається якщо їх немає.

  1. налагодження підключень інструменту, що використовуються для з'єднання контролера з іншими пристроями

  2. настройка роботи інструменту, що задає базові параметри роботи

  3. настройка правил записуються пункти

  4. настройки робочого інтерфейсу для зручності користування

  5. системні настройки

  6. інструменти для роботи з ОС і оболонкою

  7. інформацію про ОС, ПЗ, обладнанні

"майстра" настройки підключення дозволяють конфігурувати основні сполуки покроково

розділ "всі інші сполуки" містить перелік інтерфейсів для ручного налаштування з'єднань: інтернет, з'єднання з антеною і підключення до мережі базових станцій в ручному режимі, а також організувати отримання даних з зовнішніх пристроїв або навпаки - передачу на них виконуються вимірювань.

Залежно від типу обладнання може бути різна кількість інтерфейсів, наприклад для GS18 буде окрема закладка з набором інтерфейсів приймача.

Приклад настройки GNSS ровера з використанням підключення до GSM мережі через контролер:

Обравши "CS Internet" натискаємо "Редагувати" [F3], у вікні налаштовуємо:

  1. Дозволяємо використання інтернету через CS

  2. Задаємо використання інтернету через модем контролера, пристрій при цьому вибирається автоматично.

  3. Виберемо тип підключення GPRS - "Мобільні дані", але при роботі з одиночної БС можливо також налаштувати з'єднання "по дозвону"

  4. У разі використання SIM карт з корпоративними пакетами, які вимагають ідентифікації за логіном і паролем, необхідно поставити прапор "Використовувати ВД користувача і пароль" і вписати їх.

  5. В розділі "розширені" можна окремо вказати використовуваний статичний IP адреса - це тільки згідно умов підключення Вашого оператора. Зазвичай якщо Вам виділили статичний адреса - то він сам автоматично призначається за номером телефону використовуваної SIM. У будь-якому іншому випадку прапор повинен бути знятий.

Для завершення налаштування натискаємо "Далі" [F1]

Налагодження підключення до інтернету виконується подібно переходу в налаштування модему, тільки натискаємо "Контроль" [F4]:

  1. вказати APN, для "передоплати" в мережах Kyivstar, Vodafone, Lifecell досить вказати "internet", тоді в разі заміни картки не доведеться міняти налаштування. Якщо "контракт" - уточнюйте точку доступу у оператора.

  2. Sim коди заповнюйте тоді, коли на картці встановлений захист по SIM коду. УВАГА: після 3го невірно введеного коду картка буде заблокована, тому рекомендується перед використанням деактивувати цю функцію картки використовуючи мобільний телефон.

  3. Розширені настройки інтернет з'єднання рекомендується встановити таким чином:

    • Автоматична швидкість обміну в мережі

    • використовувати прозорий режим

    • вручну вибрати найбільш зручну тип мережі як 2G: такі мережі мають максимальне покриття

    • не включати зробити стільникову мережу вручну

     

Налаштування роботи режиму RTK виконується через пункт меню "RTK Ровер" та "Редагування" [F3], вимагає завдання таких параметрів:

  1. канал отримання поправок - інтернет контролера

  2. формат одержуваних поправок - RTCM v3

  3. використання системи координат, яка передається в RTCM повідомленні

Прийом інформаційних повідомлень не є обов'язковим, можна вимкнути або включити в режимі "Показати". Зазвичай там передається "вітання"при підключення до NTRIP сервера.

Опція автодозвону до бази вимірювань дозволяє виконувати зйомку, встановлюючи зв'язок тільки в період спостережень на точці поки натиснута кнопка "ОК". Дана опція актуальна тільки при роботі з дорогою тарифікацією трафіку, наприклад в роумінгу або при підключенні до БС через "дозвон".

Налаштування в розділі "База" можна виставити автоматичному режимі, опція відправки унікального ідентифікатора актуальна тільки якщо подібне вимагає базова станція або мережу (крім ідентифікації NTRIP). Як правило даний ідентифікатор не потрібно.

Для роботи в мережі необхідно включити даний режим і вибрати тип мережі. Це також активує функцію передачі навігаційного повідомлення сервера мережі (GGA). Це повідомлення можна окремо налаштувати, натиснувши F4. Для нормальної роботи має стояти "Автоматично", будь-яке інше може негативно позначитися на роботі з мережами, які передають систему координат з RTCM.

<

З додаткових опцій

  • використання xRTK - більш точне плаваюче рішення

  • відстеження певної супутникової системи SBAS (на даний момент на територію України жодна система не поширюється)

Після настройки режиму роботи налаштовується саме підключення до сервера. Для цього необхідно вибрати (створити) необхідний сервер, вибрати точку монтування зі списку, який передається даними сервером.

Для настройки серверів RTK або одиночних БС використовуйте функцію [F4] "Контроль". У вікні натисніть вікні вибору серверів. У списку можна вибрати існуючий або натиснути [F2] "Новий". Налаштування сервера складаються з:

  1. назва - будь-який текст, рекомендується вказувати назву провайдера і пропоновані рішення

  2. адреса сервера - можна вказати як IP адреса (123.245.100.100) так і його "ім'я" (ntrip.com)

  3. порт підключення - номер порту для підключення до NTRIP сервера, де також можна отримати і таблицю точок монтування.

  4. логін

  5. пароль

Якщо сервер має кілька портів (на кожному порту своя система координат), на кожне таке підключення необхідно створити новий профіль.

Вибір використовуваної антени робиться в меню "GS ровер", [F3] "Редагувати".

Для підключення до антени необхідно вибрати спочатку її тип і спосіб підключення (зазвичай Bluetooth). потім зробити "Пошук" [F4] и выбрать необходимое устройство из списка найденных Bluetooth устройств. Возможно при смене антенны программа будет нуждаться в перезагрузке. Повторно оболочку Captivate можно запустить с рабочего стола.

В даному розділі настроюються параметри, що впливають на роботу алгоритму обчислення позиції. Зазвичай вони налаштовані "із заводу" і не потребують будь-яких змін. Знаходяться в розділі "Датчик GS"

В "відстеження супутників" можна включити / відключити стеження за супутниковими системами (обмежується також придбаними опціями). налаштувати опцію SmartLink / SmartLink fill

В розділі "додатково" можна змінити кут відсічення (супутники нижче даного кута над горизонтом будуть ігноруватися), задати межі DOP. Налаштування стеження за кодовими повідомленнями на другий частоті і контроль за станом супутників можна залишити без змін.

Налаштування пам'яті точок

Пункт "Дублювати точки" дозволяє налаштувати поведінку програми, якщо ім'я виміряної точки збігається з ім'ям точки в базі даних поточного проєкту.

Пункт "Нагадати перед збереженням" даёт возможность настроить напоминания перед сохранением точек так, что Captivate всегда будет спрашивать ввод данных, например названия точки или аннотаций, даже если они уже введены

Контроль якості застосовується для автоматичної перевірки якості вимірюваних точок, а також дозволяє автоматичну зупинку записи і збереження точки, якщо вона задовольняє заданим критеріям.

  1. автоматичне припинення запису по досягненню критерію використовується для автоматизації зупинки запису вимірювань по досягненню певного критерію. Як правило використовується настройка "Точність", "Моментально" рекомендується тільки для GS18T при активній системі компенсації нахилу віхи. При використанні цієї настройки доступна [F3] "Параметр", де можна встановити допуски автопрекращенія вимірювань і задати мінімальну кількість вимірювань перед зупинкою (за замовчуванням 5)

  2. автосохранение точки (якщо якість вимірювань задовольняє вимогам, зазначеним нижче)

  3. перевірка перед збереженням дозволяє задати критерій перевірки точності - тільки в плані, тільки по висоті, і в плані і по висоті та ін. Ця опція перевірять якість вимірювань незалежно від налаштувань автозакінчення запису

  • майстер конфігураційних наборів, задавши серію питань, дозволить створити профіль під конкретні завдання або для виконавця

  • настройки робочого екрану дозволяють змінювати наведену інформацію робочих вікон програм зйомки і виносу, додавати додаткові поля для введення атрибутивної інформації або виключити непотрібні

  • шаблони ідентифікації точок - настройки імен точок "за замовчуванням", застосовувані в кожному новому проєкті

  • гарячі клавіші і обране дозволять налаштувати швидкий виклик функцій або додатків на клавішах F7 ... F12, комбінаціях клавіш FN + F7 ... FN + F12, або "зірочка" для швидкого доступу до них з будь-якої програми

  • кодування використовується для роботи з класифікаторами кодів, які можна використовувати для кодування вимірювань. Кодовані об'єкти можуть містити наперед задані значення або шаблони під введення даних, мати різноманітну отрисовку, що поліпшить читаність не тільки на контролері, але і після експорту на ПК

  • видимість додатків дозволяє також налаштувати сортування додатки на головному екрані, відключити непотрібні або включити раніше приховані програми

На сторінці налаштування екранів можна налаштувати до 3 екранів. 1 й завжди "зйомка", за замовчуванням містить поле введення ВД точки, коду, висоти віхи, поточну 3D точність позиціонування, лічильник RTK рішень (з'являється під час спостереження на точці). Решта 2 екрани не мають налаштувань, можна використовувати для виведення потрібної Вам інформації або введення необхідного шляхом додавання відповідних текстових полів.

Зверніть увагу, що для зручності між лініями з інформацією можна вставляти роздільники. 1е поле "Ім'я точки" змінити не можна, але якщо Вам необхідно відображення без нього - просто налаштуванні 2й або 3й шаблон сторінки.

Приклад завдання шаблону автоматичного заповнення назви точок. Ці назви автоматично будуть застосовуватися в нових проєктах.

Шаблони назв точок не обмежують максимально можливу кількість точок в проєкті, проте є деякі правила роботи функції автоматичного іменування точок:

  • для роботи функції автоінкремента назву точки повинно закінчуватися на цифру

  • автоінкремент не збільшує число розрядів, тобто після точки А99 піде А00, тому заздалегідь передбачте скільки точок вам буде потрібно назвати. За замовчуванням передбачено 4-розрядне число, що відповідає ліміту в 10000 точок (якщо враховувати = 0000), таким чином шаблони:

    • A00 - до 100 точок

    • A000 - до 1000 точок

    • A0000 - до 10 000 точок

    • A00000 - до 100 000 точок

    • A000000 - до 1 000 000 точок

     

  • функція автоінкремента працює тільки з правим числом в назві точки, тому після точки А01В99 також буде слідувати А01В00

Приклад налаштування програми в "обраному" розглянемо для швидкої клавіші "зірочка" (в SmartWorx це була кнопка USER). Для виконання функцій з цього меню можна послідовно натиснути кнопку "зірочка", а потім номер необхідної функції.

При роботі з RTK ровером зручно додати функцію включення і виключення RTK зв'язку. Для цього виберемо необхідний рядок в переліку меню "зірочка" (Можна також замінити існуючі налаштування), і в списку, що з'явився - відповідну функцію.

Після додавання натиснувши послідовно "зірочка" і 3 - виконаємо з'єднання RTK, а при повторному - розірвемо зв'язок з сервером.

На сторінці з інформацією міститься інформація про серійний номер контролера і номер комплекту (Eq. №).

На закладці інформації про антені міститься відповідна їй інформація. Серійний номер, артикул і номер комплекту також є на антені під батареєю.

Версії використовуваних операційної системи і програмного забезпечення. Також на цій сторінці відображено інформацію про захист, підключені ліцензії і час, що залишився демоліцензій.




Читати інші новини...

У вашому кошику
Корзина пуста
Зачекайте
Триває завантаження данних...